Το «Tihio Race» είναι ο πιο «νέος» αγώνας του Skyrunner Greece Series. Η διοργάνωση μπορεί να ξεκίνησε μόλις το 2014 όμως ανέβασε τον πήχη ψηλά από πολύ νωρίς προσφέροντας πλήθος παροχών προς τους αθλητές.

Στο κέντρο της χώρας, στο νομό Φωκίδας, βρίσκεται το χωριό Τείχιο όπου είναι και η εκκίνηση – τερματισμός του αγώνα. Η Ορεινή Δωρίδα έχει πλούσια φυσική ομορφιά και είναι ανέγγιχτη από τον τουρισμό. Σε αυτό το υπέροχο τόπο πάνω από τη λίμνη του Μόρνου οι αθλητές έχουν την ευκαιρία να τρέξουν σε ένα αγώνα τριάντα (30) χιλιομέτρων με θετική υψομετρική 1500μ.

 1

 

Οι δρομείς θα κινηθούν μέσα σε δρυοδάση και τα μονοπάτια θα τους οδηγήσουν στην κορυφή του όρους «Τρίκορφα». Από εκεί η θέα είναι εκπληκτική έχοντας στα νότια όλο τον Κορινθιακό κόλπο. Πάνω από τη θάλασσα υψώνονται τα βουνά της Πελοποννήσου (Χελμός, Παναχαικό, Ερύμανθος και Ζήρεια). Από την κορυφή οι αθλητές θα ακολουθήσουν βόρειο μονοπάτι και θα τους εντυπωσιάσει η θέα των τριών «γιγάντων» της Ρούμελης που δεν είναι άλλοι από τη Γκιώνα, τα Βαρδούσια και τον Παρνασσό (όλα με ύψος 2500μ.). Μέσα από ελατοδάση θα κατηφορίσουν στα χωριά Ποτιδάνεια, Παλιοξάρι και θα τερματίσουν στο Τείχιο.

Όμως πέρα από τον αγώνα των 30χλμ. το ίδιο Σαββατοκύριακο η διοργάνωση περιλαμβάνει και κούρσες 10, 20 και 50 χιλιομέτρων. Βέβαια οι αγώνες στο Τείχιο «δεν σταματούν» ποτέ, καθώς στη διάρκεια του έτους διοργανώνονται και άλλα eventόπως αγώνες ποδηλάτου δρόμου αλλά και mountainbike. Τέλος αξίζει να αναφέρουμε ότι κάθε φθινόπωρο διοργανώνεται και ένα Ultra Trail Running που βασίστηκε πάνω στο αρχαίο μονοπάτι ένωσης των Δελφών με το Τείχιο. Το event θα εξελιχθεί τα επόμενα χρόνια με στόχο να ενωθούν τα τρία μεγάλα βουνά (Γκιώνα, Βαρδούσια, Παρνασσός) και το 2020 η διαδρομή θα είναι το μεγαλύτερο ultratrail στην Ελλάδα με 250χλμ. και θετική υψομετρική 14000μ.

OLYMPUS MARATHON

Τι να πρωτοπεί κανείς για το βουνό των Ελλήνων, τον Όλυμπο!

olympous1

Ο Olympus Marathon θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 23 Ιουνίου 2018. Οι αθλητές ξεκινούν από τον αρχαιολογικό χώρο του Δίου στα 3 μόλις μέτρα υψόμετρο και φτάνουν ως τα 2780 μέτρα, περνώντας μπροστά από τον «Θρόνο του Δία», μια από τις ψηλότερες και πιο απόκρημνες κορυφές του βουνού.. Η ανάβαση κοπιαστική από την εκκίνηση του αγώνα μέχρι το ψηλότερο σημείο της διαδρομής, καλύπτει σε 21 χιλιόμετρα πάνω από 2900 μέτρα ανάβασης.

olympous2

Ο αγώνας, ο οποίος έχει συνολικό μήκος 44 χιλιόμετρα, ολοκληρώνεται στην πόλη του Λιτοχώρου, ένα από τα σημαντικότερα παραδοσιακά θέρετρα της βόρειας Ελλάδας, που βρίσκεται σε υψόμετρο 300 μέτρων και σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από τις ακτές του Θερμαϊκού κόλπου. Η διαδρομή του αγώνα διασχίζει όλη την ανατολική πλευρά του βουνού και η θέα που έχουν οι αθλητές καθώς αγωνίζονται κόβει την ανάσα, στα ψηλότερα σημεία της.

olympous3

Ο Οlympus Marathon συγκεντρώνει αθλητές απ’ όλο τον κόσμο, οι οποίοι καταφθάνουν στο μυθικό βουνό για να λάβουν μέρος σε έναν αγώνα με διεθνή ακτινοβολία και να απολαύσουν ένα βουνό που εκτός από Εθνικό Πάρκο έχει ανακηρυχθεί από την UNESCO ως ένα «Μνημείο Παγκόσμιας Φυσικής Κληρονομιάς».

olympous4

Το νέο μας ραντεβού για το Skyrunner Series 2018 είναι στον Όλυμπο. Για να δούμε λοιπόν πως μπορεί να διαμορφωθεί η ως τώρα βαθμολογία μετά από αυτό τον διεθνή αγώνα.

 

HERCULES MOUNTAIN MARATHON

Το Skyrunner Greece Series 2018 συνεχίζεται στην Οίτη. Ο μαραθώνιος «Ηρακλής» (Hercules Marathon) διεξάγεται πάντα την προτελευταία Κυριακή του Σεπτέμβρη!

hercul1

Φέτος το Σαββατοκύριακο 15-16/09 όλοι οι αθλητές του ορεινού τρεξίματος έχουν ένα λόγο παραπάνω για να βρεθούν στην Υπάτη. Θα διεξαχθεί το Σάββατο το απόγευμα ένα «αθλητικό πάρτυ! Στόχος της γιορτής αυτής θα είναι να βρεθούν όλοι όσοι έτρεξαν στο πρωτάθλημα (ακόμα και αν δεν τρέξουν στον αγώνα της Οίτης), να ανταλλάξουν απόψεις και να διασκεδάσουν με μουσική, άφθονη μπύρα και τοπικά εδέσματα. Η πρωτοβουλία αυτή της οργανωτικής επιτροπής έχει στόχο να φέρει τους αθλητές του ορεινού πιο κοντά, να γνωριστούν καλύτερα σε ένα χαλαρό μη ανταγωνιστικό απόγευμα.

hercul2

Ας περάσουμε τώρα όμως και στο αγωνιστικό μέρος. Ο μαραθώνιος διεξάγεται για 12η συνεχή χρονιά (από τους μακροβιότερους μαραθωνίους της χώρας) σε ένα βουνό που φημίζεται για την βιοποικιλότητά του (περισσότερα από 1500 είδη φυτών). Το χαρακτηριστικό του είναι το πέρασμα από τις τρεις ψηλότερες κορυφές του (πάνω από 2000μ και οι τρεις.). Η απόσταση είναι 42,350μ. και η υψομετρική 2730μ.

hercul3

Το site του αγώνα για εγγραφές και λοιπές πληροφορίες είναι το www.herculesmarathon.gr. Τα χαρακτηριστικά του μαραθωνίου αλλά και αρχεία για κατέβασμα για gps μπορείτε επίσης να βρείτε στο www.gpsies.com. Για όσους δεν θέλουν να τρέξουν τον μαραθώνιο ή είναι συνοδοί αθλητών υπάρχουν και δύο μικρότερες διαδρομές, εκτός πρωταθλήματος φυσικά. Ο «Ελλέβορος» ημιμαραθώνιος με 16,2χλμ σε 1180μ. θετικής υψομετρικής και οι «Φαρμακίδες» των 6,2χλμ.

hercul4

Στο διάγραμμα που ακολουθεί παρουσιάζεται η υψομετρική κατανομή.

hercul5

Altitude range

1,769 Meter (Altitude from 365 Meter to 2,152 Meter)

Total climb 2,932 Meter

Περιγραφή διαδρομής Μαραθωνίου

Η εκκίνηση γίνεται στην κεντρική πλατεία της Υπάτης και τα πρώτα 500μ. είναι σε άσφαλτο και τα επόμενα 500μ. σε έντονα ανηφορικό χωματόδρομο. Ξεκινά το μονοπάτι με κατηφορική κλίση που κατεβάζει στο ποτάμι. Περνάμε κρεμαστή γέφυρα (τύπου Θηβέτ) και ανηφορίζουμε μέχρι το Καπνοχώρι όπου το 1ο ΣΤ.ΑΝ. Από εκεί ανηφορικός χωματόδρομος (μόνο 500μ. μονοπάτι) οδηγεί στο χωριό Καστανιά όπου και το 2ο ΣΤ.ΑΝ. Από εκεί μονοπάτι που κόβει συνεχώς κάθετα ασφαλτόδρομο οδηγεί στο διάσελο της Πάθενας με την υπέροχη θέα προς τα Βαρδούσια και την Γκιώνα. (3ο ΣΤ.ΑΝ.). Η ανηφόρα συνεχίζεται μέχρι την κορυφή Τούρλα 1779μ. στο 13,4χλμ. Από εκεί μια έντονη κατηφόρα οδηγεί στο ψηλότερο σημείο (1335μ.) του χωριού Νεοχώρι (4ο ΣΤ.ΑΝ.). Από εκεί έχουμε εξαιρετική θέα μέχρι το Βελούχι, τα Άγραφα και την Οξυά. Εδώ είναι το πρώτο σημείο αποκλεισμού με όριο τις 4:30 ώρες.

hercul6

Μια δύσκολη ανάβαση ξεκινά από εδώ μέχρι την ψηλότερη κορυφή της Οίτης τον Πύργο 2152μ. Μεσολαβεί το 5ο ΣΤ.ΑΝ. στη θέση Δρακοπηδήματα ενώ στην κορυφή υπάρχει Σ.ΕΛ. και οι αθλητές οφείλουν να περάσουν ακριβώς από το υψομετρικό κολωνάκι. Μετά την κορυφή το μονοπάτι είναι έντονα κατηφορικό και βράχινο οπότε χρειάζεται προσοχή. Στη θέση Διάσελο υπάρχει το 6ο ΣΤ.ΑΝ.(1938μ.) Μικρή ανηφόρα αλλά απότομη, μας οδηγεί στην τρίτη ψηλότερη κορυφή της Οίτης, την Αλύκαινα.(2052μ.). Ένα εύκολο κατηφορικό μονοπάτι οδηγεί στη θέση Λιβαδιές όπου είναι και το κεντρικότερο σημείο του Εθνικού Δρυμού Οίτης.Στις Λιβαδιές (7ο ΣΤ.ΑΝ.) είναι ο κεντρικός σταθμός ανεφοδιασμού του αγώνα. Οι αθλητές αφού περάσουν από αυτό θα ανεβούν στην 2η ψηλότερη κορυφή της Οίτης, το Γρεβενό 2114μ. (Σ.ΕΛ.) από πολύ έντονα ανηφορικό μονοπάτι με μέγιστη κλίση 30º. Θα τους αποζημιώσει όμως η θέα της θάλασσας του Μαλιακού και της Εύβοιας. Από το ίδιο μονοπάτι επιστρέφουν στις Λιβαδιές (8ο ΣΤ.ΑΝ.). όπου μπορούν να έχουν ξανά ανεφοδιασμό.

Η συνέχεια είναι για λίγο σε χωματόδρομο σχεδόν επίπεδο, περνώντας δίπλα από το ορειβατικό καταφύγιο της Οίτης. Αμέσως μετά αρχίζει κατηφορικό μονοπάτι και στη θέση Περδικόβρυση υπάρχει το (9ο ΣΤ.ΑΝ.). Το μονοπάτι συνεχίζει κατηφορικό και δίνει δυνατότητα για μεγάλες ταχύτητες. Στη θέση Ροδοκάλο είναι το 10ο ΣΤ.ΑΝ. Αμέσως μετά το μονοπάτι περνά δίπλα από το κάστρο της Υπάτης και η κατάληξή του είναι στο σημείο εκκίνησης του αγώνα.

ΣΤ.ΑΝ. = Σταθμός Ανεφοδιασμού & Σ.ΕΛ. = Σταθμός Ελέγχου

hercul7

 

ALPAMAYOPRO TRAIL RACE

Το 12ο ALPAMAYO PRO TrailRace 2018 θα πραγματοποιηθεί στα μονοπάτια της Πάρνηθας την Κυριακή 07 Οκτωβρίου 2018. Όλοι όσοι εργαζόμαστε προετοιμάζοντας την ανανεωμένη μορφή του πλέον ποιοτικού και απαιτητικού αγώνα Skyrunning της Αττικής σας υποσχόμαστε ένα κορυφαίο δρομικό γεγονός όπου νικητής θα είναι το ορεινό τρέξιμο και όσοι συμμετάσχουν στον αγώνα, παίρνοντας μέρος σε μια άρτια διοργάνωση με δώρα προς όλους!

alpa1

Λίγα λόγια για την διαδρομή

Η κλασική διαδρομή του αγώνα που συμπεριλαμβάνεται στο πρωτάθλημα είναι σχεδόν 25χλμ με +1500 υψομετρικής διαφοράς. Αρχή και τέλος της είναι η βάση της διοργάνωσης στην καταπράσινη περιοχή Μακρυχώραφο στο Kατσιμίδι της Πάρνηθας.

Ξεκινώντας από την βάση κινείται στην Βορειοανατολική πλευρά του και μετά από μια σύντομη αλλά απότομη ανάβαση στο Κατσιμίδι προσεγγίζει το βουνό από την κάτω πλευρά του με κατεύθυνση προς το Ξεροβούνι. Από την ομώνυμη κορυφή κατηφορίζει προς την Κορομηλιά και από εκεί ανεβαίνει εντυπωσιακά το στήθωμα προς το ορειβατικό καταφύγιο Φλαμπούρι όπου και θα υπάρχει πλήρης σταθμός τροφοδοσίας! Μετά το καταφύγιο τραβερσάρει το βουνό έως το φιλόξενο οροπέδιο της Μόλας. Από το σημείο αυτό και μετά τα η διαδρομή κατηφορίζει προς το καταπράσινο οροπέδιο Βρόκολι για να βρεθεί στην τελική του διαδρομή προς τον τερματισμό πίσω στο Μακρυχώραφο.

Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε το χάρτη της διαδρομής και την λεπτομερή καταγραφή της με όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά της.

apla2

 

ZAGORI MOUNTAIN RUNNING

Τσεπέλοβο – Αβάλος – Σιάδι Μύγας – Νταβάλιστα – Δρακόλιμνη – Καταφύγιο Αστράκας – Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο – Φαράγγι Βίκου – Μονοδένδρι – Βίτσα – Δίλοφο – Κήποι – Καπέσοβο – Τσεπέλοβο.

Ο T.E.RA είναι ένας αγώνας ορεινού τρεξίματος, το ανάπτυγμα του οποίου εκτίνεται σε 80 χιλιόμετρα και η θετική του υψομετρική διαφορά υπερβαίνει τα 5000 μέτρα.Ξεκινά από τον καλλιτεχνικό σταθμό της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών στο Τσεπέλοβο.

ZMR2015 Best-2

Αφού διασχίσει το χωριό μετα από 1χλμ, μπαίνει σε χωματόδρομο για 3 χιλιόμετρα και στη συνέχεια σε μονοπάτι στο 4,2χλμ. Στα 6,5 χλμ. συναντά τον 1ο Σταθμό Ανεφοδιασμού στη θέση «ΣΤΑΝΗ» σε υψόμετρο 1724μ και +630μ υψομετρική.Στα 9,2 χιλιόμετρα μέσα από το πέρασμα στα Μεγάλα Λιθάρια, οι αθλητές θα μπορέσουν να θαυμάσουν δεξιά τους την κορυφή ΓΚΟΥΡΑ και αριστερά τους την κορυφή ΚΡΕΒΒΑΤΙ της οροσειράς της Τύμφης.

Στο 11οχλμ χιλιόμετρο (2320μ , +1315) περνά το πέρασμα του λαιμού της Τσούκα Ρόσας, όπου θα συναντήσει και τον 2ο Σταθμό Ανεφοδιασμού. Οι πρώτοι αθλητές θα έχουν την δυσεύρετη ευκαιρία να δουν την ανατολή του ήλιου αλλά και το μεγαλείο του φαραγγιού του Αώου από το ψηλότερο σημείο του αγώνα. Μια εμπειρία πραγματικά αξέχαστη.Η διαδρομή, στη συνέχεια κατηφορίζει για 4 χιλιόμετρα μέχρι τη θέση ΚΑΤΣΑΝΟΣ (1665μ, +1375) και βρίσκει την πρώτη απότομη ανηφοριά όπου σε 650μ απόσταση ανεβαίνει 250μ υψομετρικά. Στο 19,5 χιλιόμετρο προσεγγίζει το μαγευτικό ΣΙΑΔΙ ΤΗΣ ΜΥΓΑΣ και τον 3ο Σταθμό Ανεφοδιασμού (1435μ, + 1712). Οι δρομείς πίνοντας λίγο νερό θα μπορέσουν να θαυμάσουν την επιβλητική κορυφή της Γκαμήλας που υψώνεται στα νοτιοδυτικά, αλλά και τα πεύκα που φύονται πάνω στα τεράστια βράχια.Μετά από 1,5 χιλιόμετρο μέσα σε πυκνό δάσος και αφού περάσει από τη θέση «ΚΑΛΟΓΕΡΙΚΟ» (1340μ, +1722), το μονοπάτι γίνεται έντονα κατηφορικό. Τα πανύψηλα πεύκα που ανάμεσα τους μπορεί κανείς να δει όλη τη βόρεια πλευρά της Τύμφης θα προσφέρουν πολύτιμη προστασία από οποιοσδήποτε καιρικές συνθήκες .

ZMR2015 Best-29

Στο 23ο χιλιόμετρο, 3 περίπου χιλιόμετρα πριν τη Μονή Στομίου θα βρίσκεται ο 4ος Σταθμός Ανεφοδιασμού.Από το σταθμό αυτόν ξεκινά η πιο απαιτητική, ίσως, ανηφόρα του αγώνα, που οδηγεί στο πέρασμα τις «ΝΤΑΒΑΛΙΣΤΑΣ». Μέσα σε 2,5 χιλιόμετρα απόσταση η υψομετρική διαφορά εκτοξεύεται κατά 700μ. Οι δρομείς, αφού τραβερσάρουν για 2,5 χιλιόμετρα κάτω από τις ορθοπλαγιές της ΝΤΑΒΑΛΙΣΤΑΣ μέχρι τη ρεματιά των αγριοκάτσικων, θα πάρουν μια ανάσα θωρώντας τον κάμπο της Κόνιτσας και τον Αώο που τον διασχίζει. Μετά από μια ακόμη ανηφοριά με +250μ υψομετρική, θα βγουν στην ΛΑΚΚΑ ΤΟΥ ΤΣΟΥΜΑΝΗ, στο ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΤΩΝ ΛΙΜΝΩΝ και την ΛΙΜΝΗ ΡΙΖΙΝΑΣ με την σπουδαία αρχαιολογική σημασία. Στην αρχή της ανηφόρας που οδηγεί στη περίφημη ΔΡΑΚΟΛΙΜΝΗ της Τύμφης θα υπάρχει ο 5ος Σταθμός Ανεφοδιασμού που θα τον συναντήσουν και στο ανέβασμα στα 31 χιλιόμετρα αλλά και στο κατέβασμα στα 34 χιλιόμετρα. Στην ΔΡΑΚΟΛΙΜΝΗ θα υπάρχει το 2ο Checkpoint. Τι να πει κανείς για την Δρακόλιμνη που να μην έχει χιλιοειπωθεί. Είναι, χωρίς υπερβολή, ένα από τα σπάνια μέρη που οφείλουμε όλοι μας να επισκεφτούμε κάποια στιγμή της ζωής μας.

Στο 36 χιλιόμετρο η διαδρομή περνά από το ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΑΣΤΡΑΚΑΣ (6ος Σταθμός Ανεφοδιασμού) και μπαίνει σε κατηφορικό κομμάτι που οδηγεί στο Μικρό και στη συνέχεια στο Μεγάλο Πάπιγκο (44ο χιλιόμετρο). Εκεί θα υπάρχει ο 7ος και κεντρικός Σταθμός Ανεφοδιασμού με την δυνατότητα για DROP BAG (οι αθλητές και αθλήτριες που το επιθυμούν θα πρέπει να έχουν παραδώσει το Drop Bag στους διοργανωτές κατά την παραλαβή των Bib). Θα υπάρχει επίσης και το 2ο Check Point με χρονικό όριο αποκλεισμού τις 10 ώρες από την έναρξη. Μετά το Μεγάλο Πάπιγκο ξεκινά η κατηφόρα των 4 χιλιομέτρων που οδηγεί στις πηγές του Βοϊδομάτη και βαθιά μέσα στο φαράγγι του Βίκου από εκεί οι αθλητές μπορούν να δροσιστούν στο καθαρότερο ποτάμι στην Ευρώπη .

93-13

Στο 54,5 χιλιόμετρο θα βρίσκεται ο 8ος Σταθμός Ανεφοδιασμού στη θέση «ΚΛΗΜΑ». Το μονοπάτι συνεχίζει μέσα στο φαράγγι όπου οι πιο παρατηρητικοί θα δουν στα δεξιά τους κομμάτια όπου φύεται βάλσαμο (το θαυματουργό καταπραϋντικό της φύσης), μέχρι την απαρχή της σκάλας του Μονοδενδρίου. Η σκάλα αποτελεί την δεύτερη απαιτητική ανηφόρα της διαδρομής και μετά από 1,5 χιλιόμετρο και +300 μέτρα υψομετρική, βγάζει στο Μονοδένδρι όπου θα υπάρχει ο 9ος Σταθμός Ανεφοδιασμού.Μετά από ένα πολύ μικρό κομμάτι ασφάλτου, ακολουθούν με τη σειρά τα χωριά Βίτσα (10ος Σταθμός Ανεφοδιασμού) και Δίλοφο (11ος Σταθμός Ανεφοδιασμού), το πετρόκτιστο γεφύρι του Καπετάν Αρκούδη και το Τρίτοξο γεφύρι .

 

Έπονται οι Κήποι 70ο Χλμ (12ος Σταθμός Ανεφοδιασμού), το Καπέσοβο (13ος Σταθμός Ανεφοδιασμού), η περιοχή Λούτσα 78ο Χλμ (14ος Σταθμός Ανεφοδιασμού) και μέσα από τη σκάλα Τσεπελόβου οι αθλητές και οι αθλήτριες κατακουρασμένοι αλλά και περήφανοι που έφτασαν μέχρι το τέλος, θα τερματίσουν στο σημείο από όπου εκκίνησαν, στο καλλιτεχνικό σταθμό της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών στο Τσεπέλοβο.

Η αγωνία κορυφώνεται. Ποιοι θα είναι οι φετινοί νικητές? Όλα θα τελειώσουν νωρίς ή θα περιμένουμε τους τελευταίους αγώνες? Όπως και να έχει σημασία έχει να απολαύσετε τον αγώνα στα Ζαγόρια γιατί πάνω απ’ όλα το τρέξιμο στο βουνό είναι ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ!